Mindset & Vastgoed

Ga je investeren in vastgoed dan zijn we geneigd om snel naar de cijfers te kijken. Maar wist je dat mindset ook een belangrijk deel is van succesvol investeren? In podcast #37 ging ik in gesprek met Sjoerd de Graaff. NLP coach en vastgoed investeerder. Ik ging met hem in gesprek over wat mindset nou precies is en hoe je hier als vastgoedbelegger aandacht aan kunt besteden. 

Sjoerd is van huis uit fysiotherapeut. Altijd al had hij de drang om er iets naast te doen. Passief inkomen genereren en zo financiële vrijheid bereiken is iets wat hem altijd getriggerd heeft.

Mindset

Mindset gaat over je innerlijke drive. Waarom doe je de dingen die je doet? Als je het antwoord op deze vraag helder hebt, heb je een duidelijke focus. Deze focus helpt je om de dingen te bereiken die je graag wilt. Is je focus niet helder? Dan wordt alles los zand, wat uiteindelijk door je vingers zal glippen. Daarnaast gaat mindset ook over persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je? Wie is je ware ik? Handel je ook vanuit je ware ik of draag je een masker en doe je je eigenlijk anders voor?

 

Law of attraction

Mindset wordt vaak in hetzelfde straatje genoemd als ‘the law of attraction’. Heb je een bepaalde wens of verlangen? Bedenk dan hoe het zal voelen als je je doel bereikt hebt. Visualiseer hoe je doel eruit ziet als je het behaald hebt. Als je je focus hebt op dit doel dan zal je uiteindelijk dingen aantrekken die je helpen om je doel te bereiken. Ook dit heeft weer te maken met focus. Als je ergens de focus op hebt kan je keuzes maken die je helpen je doel te bereiken. Uiteindelijk gaat het er wel om dat je actie onderneemt. De law of attraction betekent niet dat je iets kan bereiken door er simpelweg maar heel hard aan te denken. 

De verkeerde mindset

Mindset werkt ook omgekeerd. Als je geen goede mindset hebt dan focus je dus op het negatieve en zal je uiteindelijk de verkeerde dingen aantrekken en niet de juiste keuzes maken. In de praktijk zien we bijvoorbeeld vaak dat onzekere verhuurders, juist de verhuurders zijn die de verkeerde huurders aantrekken. 

Hoe zorg je voor de juiste mindset?

Veel mensen die vastzitten in een verkeerde mindset hebben vaak last van angst. Belangrijk is om te weten waar je angst vandaan komt? Aan het begin van ons leven tussen ons nulde en zevende levensjaar worden onze meest heftige overtuigingen gevormd.  Deze overtuigingen kunnen ons soms in de weg zitten bij het behalen van onze doelen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vragen om korting aan een aannemer. Misschien voel je je hier om de een of andere reden ongemakkelijk bij en vraag je geen korting. Een gemiste kans, want nu betaal je misschien wel teveel voor je renovatie. 

Sjoerd coacht klanten door deze angst heen. Door mensen door hun angst heen te helpen krijgen ze een ander gevoel en associatie. Voel jij ook een vorm van angst? Bedenk dan wat de trigger kan zijn? Alleen dan kan je er ook iets aan doen. 

Waar begin je?

Wil je je verdiepen in mindset? Begin dan met veel te lezen. En bedenk goed wat jouw ‘waarom’ is. Wat maakt dat jij wilt investeren in vastgoed? Als jouw ‘waarom’ helder is zal het je focus geven. Andere tips van Sjoerd zijn:

  • Bouw een goed netwerk
  • Lees boeken
  • Doe goede cursussen
  • Hou iedere dag focus

De podcast met Sjoerd is terug te luisteren via:

 

Meer weten over dit onderwerp? Check dan de podcast die ik opnam over dit onderwerp, of wordt lid van mijn besloten facebookgroep waar ik bijna dagelijks al het lief en leed deel wat komt kijken bij het investeren in vastgoed. Ook ben in aanwezig op Instagram en Linkedin.